HDR

Met HDR krijgen films en series een extra laag, maar wat is HDR nu eigenlijk precies? HDR staat voor High Dynamic Range en dat betekent dat een HDR televisie een groter en gedetailleerder kleurbereik heeft.

Om het simpel uitleggen kun je het een beetje vergelijken met een doos potloden. Zo heeft een HDR televisie meer verschillende potloden om een plaatje e tekenen dan een gewone SDR televisie.

Daardoor zie je meer verschillende tinten kleur. Een HDR tv heeft dus niet meer pixels en scherpte dan een 4K of Full HD televisie: het is een verbetering van het beeld op een ander vlak. SDR staat voor Standard Dynamic Range.

Wat zijn de voordelen van HDR?

Content in HDR heeft een veel groter lichtbereik dan standaard content, waardoor je eigenlijk meer beeldinformatie je te zien krijgt. Daarnaast wat je met HDR ziet, ligt dichterbij de realiteit dan wat je met SDR ziet.

Een HDR televisie is beter in staat om de kleinste verschillen in licht te laten zien dan een SDR tv. Daardoor zie je zowel in de donkere als de lichte gedeelten van het scherm meer details. Dit merk je bijvoorbeeld bij films met donkere scènes, waarbij de schaduwen geen geheimen meer voor je hebben.